DEN HAAG - "De koningin bevestigt in de troonrede een beetje dat dit een werkgeverskabinet is". Dat heeft voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV dinsdag gezegd in reactie op de troonrede.

De kabinetten onder premier Jan Peter Balkenende hebben te veel oog gehad voor de werkgevers in Nederland en te weinig voor de werknemers, zei Jongerius in een interview op BNR Nieuwsradio.

Jongerius stelt dat het kabinet "geld weggooit" door de winstbelasting voor bedrijven te verlagen, terwijl over extra geld voor de kinderopvang en scholing voor werknemers pas na de verkiezingen van 22 november zal worden besloten.

Volgens haar hebben werknemers de laatste jaren 2 tot 3 procent aan koopkracht verloren. De FNV-voorzitter vindt verder dat het kabinet "nog wel een aantal slagen had kunnen maken" om meer mensen aan een baan te helpen.

Ambitie

Het kabinet presenteert een begroting die getuigt van financiële beheersing, maar ook van gebrek aan ambitie. Dat stelt de vakcentrale CNV dinsdag in een eerste reactie.

"Het kabinet lijkt op een kruidenier die op de winkel past, maar meer ook niet." De vakcentrale verwijt het kabinet verkeerde keuzes te maken en de kans om meer te investeren in de toekomst van de economie onvoldoende op te pakken.

Sociale partners

Het herstel van de economie is vooral te danken aan de sociale partners. Dat heeft voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW dinsdag gezegd in een eerste reactie. Volgens de voorman van de werkgevers heeft het beleid van het kabinet zeker een bijdrage geleverd aan de ommekeer, maar zijn vooral de bedrijven en de vakbonden daarvoor verantwoordelijk.