AMSTERDAM - Talpa mag de naam Tien gaan gebruiken. Juridische geschillen daarover met SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) behoren tot het verleden, bevestigden woordvoerders van Talpa en SBS dinsdag een bericht in het AD.

Omdat SBS eigenaar is van de naam TV10 mocht Talpa de gewenste naam Tien in het verleden niet voeren. John de Mol koos uiteindelijk voor de naam Talpa, dezelfde als die van zijn investeringsmaatschappij. Een zegsman noemt het niet aannemelijk dat Talpa (Latijn voor mol) wordt omgedoopt. Wel is het mogelijk dat de tweede tv-zender die De Mol wil beginnen de naam Tien krijgt.

Verleden jaar was SBS bereid de naam Tien voor 5 miljoen euro te verkopen aan Talpa. Of er nu is betaald voor de overeenkomst, maken beide partijen niet bekend.

Slogans

Na een eerdere rechtszaak werd het Talpa al toegestaan het cijfer Tien te gebruiken. Sindsdien is er rechtsboven in het Talpa-scherm een balletje met het cijfer 10 te zien. De Talpa-leiding hoopt dat op deze manier meer mensen de zender op voorkeurskanaal 10 zetten. Slogans in de trant van '...bij Talpa op 10' zijn na die rechtszaak ook mogelijk.

Beide concerns waren ook nog in een juridisch geschil verwikkeld over de transfer van Expeditie Robinson van Net5 naar Talpa. Volgens SBS was die overgang onrechtmatig. Ook in dit dossier hebben de mediabedrijven de strijdbijl begraven. Wat zij daarover hebben afgesproken maken ze eveneens niet bekend.