CHICAGO - De overlevingskansen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines (UAL) zijn geslonken doordat een eerder deze maand aangekondigde reorganisatie op verzet stuit bij een deel van de werknemers. Het technisch personeel stemde donderdag tegen het voornemen van UAL om de komende vijfenhalf jaar ,8 miljard dollar te bezuinigen op de salarissen van alle 83.000 werknemers.

De vakbondsleiders van het technisch personeel waren vorige week nog akkoord gegaan met de reorganisatie, waardoor ook 9000 banen verdwijnen. De 13.000 vakbondsleden denken daar echter anders over. Zij willen dat UAL nogmaals aan tafel schuift om te praten over de plannen.

De reorganisatie is voor UAL cruciaal om een miljardenlening los te krijgen van de overheid. De regering-Bush is bereid te hulp te schieten, maar verlangt een degelijk reddingsplan van de op een na grootste luchtvaartonderneming in de Verenigde Staten.

Het overige personeel heeft wel ingestemd met de drastische reorganisatie. UAL lijdt per dag miljoenen dollars verlies en moet volgende week een lening van 375 miljoen dollar terugbetalen, geld dat niet in kas zit.