DEN HAAG - De Consumentenbond heeft in een maand tijd ruim vijfhonderd klachten over de thuiszorg gekregen. Driehonderd daarvan gingen over lange wachttijden voor hulp. Het komt regelmatig voor dat mensen daar veel te lang van verstoken blijven.

De SP en de PvdA willen daarom een spoeddebat met staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid). Zij moet zelf een meldpunt inrichten, stelt de PvdA.

De Consumentenbond opende 22 augustus een klachtenlijn, nadat eigen onderzoek had laten zien dat de helft van de mensen die recht hebben op thuiszorg of andere steun via de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), die zorg maar voor een deel of helemaal niet krijgt.

Ross zegde onlangs 95 miljoen euro extra toe om wachtlijsten weg te werken en te voorkomen. Dat geld is net bij de zorgkantoren binnengekomen, zo maakte Menzis maandag bekend.

Hulp

De wachttijden lopen regelmatig op tot meer dan zes weken. Ook komt het vaak voor dat mensen veel minder dan de hun toegewezen hulp krijgen, bijvoorbeeld tien uur per week in plaats van de toegezegde twintig.