LONDEN - De Britse oliemaatschappij BP voert een grondig onderzoek uit naar haar wereldwijde activiteiten. Aanleiding is de ontploffing vorig jaar bij een raffinaderij van het bedrijf in Texas waarbij vijftien doden vielen. Een woordvoerder van BP bevestigde maandag een bericht daarover in de Britse zakenkrant Financial Times.

Het onderzoek neemt naar verwachting vijf tot tien jaar in beslag en richt zich op de veiligheid en integriteit bij BP. Volgens de woordvoerder is het onderzoek in omvang vergelijkbaar met dat van ExxonMobil na de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989. John Mogford leidt het. Hij is bij BP verantwoordelijk voor de veiligheid. Mogford krijgt een ploeg van 45 mensen voor de klus.

Roestvorming

BP staat de laatste tijd vooral in de Verenigde Staten in een kwaad daglicht. Het olieconcern moest vorige maand nog zijn olieveld bij Prudhoe Bay sluiten wegens ernstige roestvorming in de pijpleidingen. In maart vond daar ook een grote olielekkage plaats.

Prudhoe Bay in Alaska is het grootste olieveld in de VS. Verder wordt BP ook verdacht van het manipuleren van Amerikaanse energiemarkten.

Nabestaanden

BP heeft honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen betaald aan nabestaanden en overlevenden van de explosie bij de olieraffinaderij in Texas City in maart 2005. Vijftien mensen kwamen om en meer dan 170 mensen raakten gewond.