ROTTERDAM - De wilde staking maandag bij de RET is voorbij. De chauffeurs van de bussen en trams in Rotterdam hebben hun werk hervat. De metro bleef de hele dag rijden, op een enkele stroomstoring na.


Foto: Rob Oosterveld l De Coolsingel stond vol met trams en bussen

De stakers gingen akkoord met de toezegging van wethouder Jeannette Baljeu en de directie van de RET dat de wethouder nog deze week aanschuift bij de onderhandelingen tussen vakbonden, de ondernemingsraad en de directie. Een afspraak moet nog worden gemaakt, zei een woordvoerster van de wethouder.

Enkele honderden chauffeurs legden maandagochtend rond half negen het werk neer. Veel actievoerders parkeerden hun tram of bus op de Coolsingel bij het stadhuis. Dat had flinke opstoppingen in de stad tot gevolg.

Stadhuis

De vakbonden hebben, mocht het gesprek tot niets leiden, voor volgende week maandag een 24-uursstaking aangekondigd. Volgens voorzitter Perry Koster van de Onafhankelijke Vakbond in de Regio Rotterdam (VOR) was nu een aantal actievoerders ook al bereid voor het stadhuis te overnachten.

Veel stakers zijn sceptisch over al het gepraat. Zij hielden maandag hun werkonderbreking omdat zij niet tevreden zijn over het eindbod dat hun directie heeft gedaan in de onderhandelingen over een nieuwe cao. De actievoerders maken zich zorgen over hun toekomst.

De RET gaat in januari samen met streekvervoerder Connexxion. De chauffeurs vinden dat de directie hun te weinig zekerheid geeft over hun werkgelegenheid en over hun inkomen in de nieuwe organisatie, Randstadbus. Ook moeten zij in de nieuwe cao langer doorwerken.

Bovendien zijn zij niet tevreden over de nieuwe bussen en trams van het vervoersbedrijf. Van de trams bijvoorbeeld staat meer dan de helft stil wegens allerlei technische problemen. Dinsdagavond komt RET-personeel bij elkaar voor een ledenvergadering.