AMSTERDAM - Loonsverhogingen worden voortaan niet meer automatisch doorgevoerd. Werkgevers gaan het accent leggen op eenmalige uitkeringen en prestatiebeloning. Dat blijkt uit een beleidsmemo van VNO-NCW, waarmee het bestuur van de werkgeversorganisatie akkoord is gegaan, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Directeur sociale zaken van VNO-NCW Rudi Nieuwenhoven zegt in het ochtendblad dat loonsverhogingen voor maximaal de helft blijvend zouden moeten zijn. De andere helft moet dan afhankelijk worden van individuele prestaties. "Zo kun je de pieken en dalen in de economie veel beter aan."

Bij onderhandelingen zou te veel op de automatische piloot worden gereden. "Als we loonkosten echt belangrijk vinden, moeten we het niet afhankelijk maken van mechanistische actie."

Draai

Deze aanpak zou volgens Nieuwenhoven passen bij het streven de economie concurrerender te maken. "We willen naar een economie waarin we excelleren. Dus zullen we ook moeten differentiëren." Nieuwenhoven erkent dat naast de vakbeweging ook werkgevers zelf 'een draai' moeten maken.

Vakcentrale FNV maakt later maandag haar looneis voor het komende jaar bekend. De CNV, die eerder aangaf een looneis van 2,5 procent te overwegen, volgt donderdag.