DEN HAAG - De kartelwaakhond NMa heeft lagere boetes uitgedeeld aan tien bouwbedrijven in een aantal 'oude bouwzaken'. Het gaat om onder meer de beursgenoteerde ondernemingen BAM, Heijmans en Ballast Nedam, die ook boetes hebben gekregen in andere zaken.

Dat heeft de NMa maandag bekendgemaakt. De toezichthouder heeft de boetes verlaagd van een kleine 100 miljoen euro naar 53 miljoen euro voor alle tien bedrijven tezamen.

Daartoe is besloten omdat de bedrijven hebben meegewerkt aan de afhandeling van de bouwfraudezaak. Ook hebben ze de bezwaar- en beroepsprocedures laten varen.

Prijzen

In december 2003 legde de NMa de tien bedrijven boetes op wegens het maken van afspraken over prijzen, de verdeling van de markt of aanbestedingen. De overtredingen hadden betrekking op de aanbesteding van vijftien grote infrastructurele projecten in de regio Haarlemmermeer/Schiphol.

Verder betroffen de overtredingen de aanleg, renovatie en onderhoud van kunststof atletiekbanen en het onderhoud van wegen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.