EINDHOVEN - Busmaatschappij BBA heeft afgelopen weekeinde extra bussen moeten laten rijden in Noord-Brabant om iedereen te kunnen vervoeren. Het tweedaagse experiment met gratis busvervoer zorgde voor minstens een verdubbeling van het aantal passagiers, meldden verkeersleiders zondag.

De belanstelling was vooral groot op de lange lijnen richting de grote steden (Breda-Utrecht, Oosterhout-Utrecht, Bergen op Zoom-Rotterdam, Uden-Eindhoven, Veghel-Den Bosch, Eindhoven-Den Bosch).

Verkeersleider Gerrie Boleij kroop voor de gelegenheid zelf achter het stuur en merkte dat reizigers tussen Eindhoven en Den Bosch de bus kozen in plaats van de trein. Boleij zegt dat op sommige lijnen het aantal passagiers was verdrievoudigd.

Gevarieed publiek

Ouders zagen hun kans schoon en lieten hun kinderen voor het eerst kennis maken met de bus. Zijn collega Jack van Diessen zag een "gevarieerd publiek": ouderen, jongeren en gezinnen.

Busvervoer was nog nooit eerder in Nederland op zo'n grote schaal gratis. De BBA spreekt van een groot succes en een geslaagde proef.

Het initiatief voor de actie kwam van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten kijkt serieus naar de mogelijkheden van gratis openbaar vervoer in de provincie. "Met dit experiment hoop ik een beetje meer inzicht te krijgen of gratis openbaar vervoer een stimulans is om de auto te laten staan", aldus verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge.

Resultaten

De provincie heeft een onderzoek gehouden onder de busreizigers om te kunnen beoordelen of het weekeinde succesvol was. De resultaten worden komende week verwacht.

De gemeente Tilburg begint, als eerste in Nederland, op 1 oktober met een experiment voor gratis ov voor 55-plussers. Die proef gaat een half jaar duren.