SINGAPORE - Rabobank en Robeco versterken hun internationale positie in schone technologie. Samen gaan ze een nieuw fonds opzetten voor investeringen in deze sector, die zich met zaken als waterzuivering en groene energie bezighoudt. Het 'private equity' fund, dat zich richt op niet-beursgenoteerde ondernemingen, moet een omvang krijgen van 500 miljoen dollar.

Dat maakte bestuursvoorzitter Bert Heemskerk zondag bekend in Singapore, in de marge van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. In een toelichting zei hij dat verschillende institutionele beleggers belangstelling hebben voor het zogeheten Robeco Clean Tech Private Equity II. Hij zei dat al ongeveer 30 procent van het bedrag is 'voorgeplaatst'.

Rabobank en dochter Robeco zetten twee jaar geleden ook al een dergelijk fonds op, waarin diverse pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen geld hebben gestopt. Dit fonds is 200 miljoen dollar groot en inmiddels grotendeels uitgezet bij veelbelovende bedrijven die actief zijn op het gebied van onder meer duurzame energie.

Meer belangstelling

Volgens Andrew Musters, verantwoordelijk voor de private equity-activiteien van Robeco, is er steeds meer belangstelling voor schone technologie, zeker nu de grondstofprijzen zo hoog zijn.

Olie is dit jaar weer duurder geworden en de prijs van metalen als koper is ongeveer verdubbeld. Het is bedoeling dat van de 500 miljoen ongeveer de helft wordt geïnvesteerd in Amerikaanse bedrijven. Ongeveer 40 procent is bestemd voor investeringen in Europa en de rest voor opkomende markten.