SINGAPORE - De zeven rijke industrielanden hebben opnieuw bij China aangedrongen op een flexibeler wisselkoersbeleid. De groep, verenigd in de G7, toonde zich zaterdag in een verklaring optimistisch over de wereldeconomie. Volgens minister Gerrit Zalm (Financiën) lijkt het erop dat de economische groei de afgelopen tijd breder wordt gedragen.

De G7 dringt in de verklaring aan op maatregelen om de zogeheten onevenwichtigheden in de wereldeconomie te verminderen. Daarmee wordt voornamelijk gedoeld op de scheve verhoudingen in de wereldhandel. Tegenover een groot handelstekort van de Verenigde Staten staan overschotten in met name Aziatische landen.

Een opwaardering van met name de Chinese munteenheid, de yuan, moet bijdragen aan een beter evenwicht in de wereldhandel. Vooral de Verenigde Staten maken zich hier sterk voor, omdat in hun ogen de Chinezen nu een oneerlijk handelsvoordeel hebben. De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, zei dat op korte termijn de yuan veel meer moet fluctueren. Nu laten de Chinezen dat in beperkte mate toe.

Voor Paulson was het de eerste keer dat hij deelnam aan de G7, die bestaat uit de VS, Canada, Japan, Frankrijk, Duitsland, Italie en Groot-Brittannie. De verklaring van de G7 vormt een belangrijke aanzet voor de beraadslagingen binnen het Internationaal Monetair Fonds, dat momenteel samen met de Wereldbank zijn jaarvergadering houdt in Singapore.

Groei

Het IMF voorziet voor dit jaar een groei van 5,1 procent en voor volgend jaar 4,9 procent. Volgens minister Zalm gaat het met Europa economisch de goede kant op. Een eventuele verhoging van de rente op de kapitaalmarkt vormt wel een risico. De olieprijs is de afgelopen weken wat gedaald. "Misschien is dat risico ietsje minder geworden", aldus de bewindsman.

Het IMF wees er afgelopen week in zijn rapport met groeiprognoses op dat de Amerikaanse huizenmarkt tekenen van afkoeling vertoont. De groei van de Amerikaanse economie kan daardoor verder afnemen. De Amerikaanse minister Paulson zei na afloop van de G7-bijeenkomst dat zijn land er een forse economische groei op heeft zitten die niet vol te houden was. Bezorgd over de afkoelende huizenmarkt is hij niet.

Hervormingen

De G7 zegt in de verklaring de hervormingen te ondersteunen waar het IMF momenteel aan werkt. De hervormingen moeten ervoor zorgen dat het fonds een belangrijke rol kan blijven spelen als waakhond en brandweerman in een veranderende wereldeconomie. De verklaring ondersteunt in dat verband een voorstel over nieuwe stemverhoudingen binnen het fonds. Dit voorstel moet op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank worden aangenomen.

De G7 sprak verder over inspanningen om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Vooral de Amerikanen hadden zich sterk gemaakt om dit op de agenda te zetten. Paulson sprak in dat verband over specifieke bedreigingen uit Noord-Korea en Iran.