BREDA - Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics verkast zijn distributiecentrum voor Europa begin volgend jaar van het Engelse Telford naar Breda. Dat levert al direct 150 banen op. Dat meldt de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant zaterdag op haar website.

De vestiging komt op het bedrijventerrein Beneluxpark, het voormalige Greenery-terrein langs de A16 en de HSL. Samsung verwacht binnen enkele jaren te zullen uitbreiden naar 225 tot 250 banen. Het concern heeft in Telford te weinig uitbreidingsmogelijkheden en wilde al langer naar het Europese vasteland.

Wethouder André Adank van economische zaken in Breda is bijzonder blij met de komst van het internationaal toonaangevende Samsung. Andere serieuze vestigingskandidaten in Nederland waren, volgens het REWIN, Rotterdam, Moerdijk, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Venlo.

Ligging

Steeds vaker kiezen bedrijven er voor belangrijke vestigingen in Brabant te plaatsen. Dat heeft onder meer te maken met de ligging van de agglomeratie Brabantstad (Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond) ten opzichte van de havensteden Rotterdam en Antwerpen en het Duitse achterland. Zo vestigde de Japanse printerfabrikant Epson deze zomer nog zijn distributiecentrum voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten in Tilburg. In de stad zijn ook bedrijven als Coca-Cola en Sony aanwezig met centra.

Samsung is internationaal een van de grote bedrijven op het gebied van geheugenchips, telecommunicatie en digitale media. In Nederland scoort het hoog met gsm's en LCD-beeldschermen.

Wereldwijd heeft het 120.000 medewerkers en een jaaromzet van 62 miljard euro met een nettowinst van 10,3 miljard euro.