DEARBORN - Ford Motor schrapt nog eens 10.000 kantoorbanen in de Verenigde Staten om de kosten te drukken en weer winstgevend te worden. Ook sluit het noodlijdende autoconcern twee autofabrieken meer dan eerder was gepland. Dat maakte Ford vrijdag bekend.

De gepresenteerde plannen zijn een herziening van het herstructureringsprogramma 'Way Forward' uit januari. Ford maakte toen bekend in de komende jaren veertien fabrieken in Noord-Amerika te sluiten. Toen werd ook bekend dat in Noord-Amerika 30.000 fabrieksbanen moeten verdwijnen. Het autoconcern gaat nu in totaal zestien fabrieken sluiten. Die operatie moet in 2008 zijn afgerond.

Oorspronkelijk was 2012 de doelstelling. Ook de ontslagen moeten nu in 2008 zijn afgerond in plaats van 2012 zoals eerder werd gezegd.

De 10.000 arbeidsplaatsen die extra moeten verdwijnen, komen bovenop de 4000 kantoormedewerkers die eerder dit jaar al werden ontslagen. Met de maatregelen hoopt het concern tegen het einde van 2008 jaarlijks 5 miljard dollar te kunnen besparen.

Verlies

In de eerste helft van dit jaar leed Ford een verlies van 1,4 miljard dollar, voornamelijk door de gekelderde autoverkoop in de VS. Ook heeft het bedrijf te kampen met hoge kosten voor pensioen- en ziektekostenverplichtingen. Het autoconcern uit Dearborn, Michigan verwacht nu in 2009 weer winst te draaien met zijn Noord-Amerikaanse activiteiten. Eerder ging Ford uit van een winst in 2008.

Ford maakte donderdag nog bekend dat het met de vakbond United Auto Workers (UAW) een overeenkomst heeft bereikt over een vertrekregeling voor alle 75.000 fabrieksarbeiders in de VS die lid zijn van UAW. De werknemers die hier mee instemmen, komen in aanmerking voor een ontslagvergoeding tot 140.000 dollar. Ook is er een mogelijkheid tot vervroegd pensioen, afhankelijk van het aantal dienstjaren.