AMSTERDAM - Tientallen ziekenhuizen verstrekken onjuiste gegevens over de registratie van medische fouten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij zijn te rooskleurig over de aanpak van missers. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad.

Jaarlijks overlijden zeker drieduizend mensen door medische fouten. Ziekenhuizen zijn verplicht kwaliteitsgegevens te verstrekken aan de inspectie. Jaarlijks wordt die informatie openbaar gemaakt. De registratie is noodzakelijk zodat medici kunnen leren van elkaars fouten. Volgens het AD worden missers in veel gevallen alleen intern bijgehouden en niet gemeld. Structurele problemen blijven zo verborgen en ingrijpen blijft uit, concludeert de krant.

Het Maasland Ziekenhuis in Sittard zou de kroon spannen. Daar worden de fouten volgens de krant genoteerd in een systeem dat alleen is bedoeld om bij te houden hoeveel patiënten worden behandeld. De directie van het ziekenhuis erkent dat de registratie te wensen over laat, maar zegt dat er nog geen alternatief voor handen is.