LONDEN - De aandelen van Ahold zouden ruim 22 procent meer waard zijn ten opzichte van de koers van 14 augustus als de onderneming zijn Amerikaanse winkelketens verkoopt. Dat hebben twee aandeelhouders, Paulson & Co. en Centaurus Capital, donderdag gezegd op een presentatie in Londen.

De twee investeringsmaatschappijen hebben samen een belang van 6,4 procent in Ahold en organiseren bijeenkomsten waarin ze hun plannen over het Nederlandse supermarktconcern toelichten aan andere aandeelhouders. Zij hopen zo steun te krijgen voor hun visie waarmee ze op 14 augustus naar buiten kwamen.

Volgens Paulson en Centaurus moet Ahold zich concentreren op de Nederlandse activiteiten, in het bijzonder de supermarkten van Albert Heijn. Aandeelhouders moeten ten minste 10 procent van het geplaatste aandelenkapitaal vertegenwoordigen om een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te kunnen roepen.

Ahold heeft vier supermarktketens in de VS, Stop & Shop, Giant Landover, Tops en Giant-Carlisle, die samen circa de helft van de totale ondernemingswaarde vertegenwoordigen. De inkomsten en de winstmarges van de Amerikaanse activiteiten blijven echter achter.

Ten opzichte van de beurskoers van donderdag zou Ahold met de strategie van Paulson en Centaurus 13 procent meer waard zijn.

Aholds bestuursvoorzitter Anders Moberg heeft eerder gezegd niet met de twee investeringsmaatschappijen in gesprek te zijn. De onderneming heeft gemeld de minder presterende activiteiten tegen het licht te houden, maar wil niet zeggen wanneer het met plannen komt voor een eventuele strategiewijziging.