DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met het Rijk praten over de problemen die navigatiesystemen als TomTom veroorzaken. Die sturen vrachtwagens over lokale wegen die helemaal niet zijn berekend op zwaar verkeer. Dat veroorzaakt schade en gevaarlijke verkeerssituaties.

VNG zet het onderwerp op de agenda van het overleg dat gemeenten, provincies en waterschappen om de twee maanden voeren met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland voor 4 oktober, aldus een VNG-woordvoerder donderdag.

Tot nu toe heeft één gemeente, Delfzijl (Gr.), daadwerkelijk bij de VNG aan de bel getrokken. "Maar het zou ons niet verbazen als er meer gemeenten last ondervinden." Het lijkt vooral te gaan om vrachtauto's die niet bekend zijn in de streek en zich door navigatiesystemen laten leiden.

Klachten

"We krijgen veel klachten over vrachtwagens die sinds kort dwars door dorpen rijden. Als je zo'n klacht gaat onderzoeken, blijkt dat deze vrachtwagens een compleet onlogische route nemen", zo citeert VNG-Magazine van deze week een woordvoerder van de gemeente Delfzijl.

Sluipweggetjes

Stephan van Kruisselberge van TomTom navigatiesystemen gelooft niet dat het aan het systeem ligt. "Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om zelf de ideale route te kiezen. Zo snel of zo kort mogelijk, dat mogen de klanten zelf weten. Als zij sluipweggetjes nemen om op die manier de files of andere drukke punten te vermijden, zie ik dit meer als een maatschappelijk probleem. Het ligt dan niet aan onze systemen."