AMSTERDAM - Vier op de tien werknemers hebben het niet naar hun zin. Dat ze geen carrière kunnen maken, ontneemt hun het plezier. Dat meldt de vakcentrale CNV donderdag op basis van de resultaten van een enquête.

Voorzitter René Paas maakt zich zorgen. Een van de problemen waar werknemers tegenaan lopen, zijn volgens hem tekortkomingen van leidinggevenden. Ruim de helft van de werknemers vindt de kwaliteit van hun superieuren onvoldoende. Ruim zeventig procent zegt geringe carrièremogelijkheden te hebben.

"We hebben de komende jaren een enorme klus te klaren. Vergrijzing, toenemende kosten en concurrentie vanuit het buitenland. Dit lukt ons niet als maar 57 procent van de mensen gemotiveerd is."

Keuzes

Het CNV ziet werknemers niet snel meer werken of er langer mee doorgaan. "Als we dat van mensen vragen, moeten zij zelf meer keuzes kunnen maken. Zij moeten de mogelijkheid hebben even niet te werken. Zo is voor veel moeders de bevallingsperiode te kort."

Plezier in het werk is een van de belangrijkste punten in de cao-campagne van het CNV. Volgende week donderdag wordt de complete cao-nota gepresenteerd.