BUNNIK - Het Openbaar Ministerie heeft een ex-manager van bouwbedrijf Ballast Nedam in hechtenis genomen. Het vermoeden bestaat dat de vroegere directeur zijn voormalige werkgever heeft opgelicht. Dat heeft Ballast Nedam donderdag bekendgemaakt.

De verdachte was in de periode 1996 tot 2002 algemeen directeur van de toenmalige divisie Ballast Nedam Industrie & Toelevering.

Provisies

Het OM verdenkt de man van oplichting bij de koop en verkoop van bedrijven door het bedrijfsonderdeel. Hierbij zou de ex-directeur zichzelf hebben bevoordeeld in de vorm van provisies, aldus een woordvoerster van Ballast Nedam. Het beursgenoteerde bouwbedrijf heeft het afgelopen jaar meegewerkt aan het justitieel onderzoek. De onderneming heeft mogelijk schade geleden door de handelwijze van de voormalige directeur.

"We hebben er destijds niets van gemerkt", aldus de woordvoerster. De ex-manager ging in 2002 met pensioen. Hij maakte deel uit van de zogeheten concernraad van Ballast Nedam. Hierin zaten ook de twee bestuursleden van Ballast Nedam.

Het bedrijfsonderdeel waaraan de gewezen directeur leiding gaf, nam onder meer eind 2001 een belang van 30 procent in Beheersmaatschappij Bontrup. Dit bedrijf was eigenaar van een Noorse zandsteengroeve en had een meerderheidsbelang in een granietimportbedrijf in Amsterdam. Het jaar ervoor nam de divisie Industrie & Toelevering van Ballast Nedam het Papendrechtse Lingen Beton over, fabrikant van prefab betonnen bouwelementen. De omzet van dit bedrijf bedroeg destijds ruim 20 miljoen gulden.