AMSTERDAM - ABN Amro stond donderdag op de effectenbeurs in Amsterdam in het middelpunt van de belangstelling na wilde speculaties dat het Nederlandse bankconcern wordt overgenomen. "Er gaan geruchten de ronde dat Bank of America de bank wil overnemen", zei handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect.

ABN Amro en Bank of America wilden niet ingaan op de geruchten. "We geven nooit commentaar op speculaties", aldus een woordvoerder van ABN Amro.

Consolidatieslag

Volgens marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot is het aandeel ABN Amro de laatste jaren achtergebleven vergeleken met zijn sectorgenoten. Dus is de waardering van het aandeel relatief laag. "Er is het nodige aan de gang in de bankensector. Logisch dat de markt aan het kijken is wie de volgende wordt in de consolidatieslag", aldus Van der Stee. "Maar of de geruchten reëel zijn, kan ik niet zeggen".

Handelaar Marvin Lambert van zakenbank Kempen & Co gelooft weinig van de overnamespeculaties. "Ik heb zelden meegemaakt dat geruchten over zulke grote overnames ook daadwerkelijk uitkomen. Wanneer je het niet verwacht, worden ze juist aangekondigd", aldus Lambert.

Speculaties

Het is niet voor het eerst dat er wordt gespeculeerd op een overname van ABN Amro. Eerder waren er geruchten dat het Brits-Hongkongse HSBC Holdings ABN Amro wilde kopen. Ook Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank BBVA zouden de afgelopen jaren interesse in ABN Amro hebben gehad.

"Het is logisch dat ABN Amro wordt genoemd als overnameprooi voor een grotere branchegenoot. Het is een van de goedkoopste beursgenoteerde banken", lichtte analist Jacob Bosscha van SNS Securities toe. "Je moet dit soort geruchten serieus nemen, maar ABN Amro is niet zomaar overgenomen. Er zijn namelijk niet zo veel partijen die even 50 miljard of 60 miljard euro neerleggen, ook Bank of America niet. Een potentiële koper moet een flinke premie betalen."

Kapitalisatie

SNS Securities hanteert een toevoegen-advies voor ABN Amro. Volgens de analist heeft het Amerikaanse concern een marktkapitalisatie van ongeveer 235 miljard dollar. "Bank of America zou onlangs hebben laten weten buiten de Verenigde Staten te willen uitbreiden. Dan komen banken als ABN Amro gelijk in beeld."