AMSTERDAM - De meeste vrouwen zijn liever moeder dan dat ze een carrière nastreven. Dit stellen socioloog Christien Brinkgreve en oud-hoogleraar Egbert te Velde donderdag in de Volkskrant. Het is hoog tijd dat de overheid het uitgangspunt laat varen dat echtparen de taken gelijk verdelen, concluderen Brinkgreve en Te Velde. "De overheid jaagt een illusie na."

Het combinatiemodel - waarbij mannen en vrouwen samen het geld verdienen en de zorg voor kinderen en huishoudelijke taken delen - is volgens Brinkgreve en Te Velde mislukt. "De zorgende, stofzuigende man is een utopie", meent Te Velde. Voor verreweg de meeste vrouwen zou bovendien het moederschap op een staan. "Ze werken wel graag, maar ze doen het er doorgaans een beetje bij."

Brinkgreve en Te Velde tonen zich in het artikel sceptisch over de oproep van politieke partijen voor gratis kinderopvang. "Dat is louter vanuit economische belangen bedacht, omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal die vrouwen nodig heeft." Over het belang van de vrouw en het kind zou absoluut niet zijn nagedacht. De twee verwachten niet dat gratis kinderopvang veel zal veranderen. "Nederlandse vrouwen vinden dat ze hun kind tekortdoen door het naar de crèche te sturen."

Kinderen

De Nederlandse vrouw krijgt gemiddeld 1,6 kind en één op de vijf vrouwen blijft kinderloos. Volgens Brinkgreve en Te Velde maakt de overheid het te moeilijk om kinderen te krijgen. Om dit 'maatschappelijke probleem' op te lossen, pleiten ze voor de instelling van een minister voor Gezinszaken, zoals in Duitsland al bestaat.

Brinkgreve en Te Velde publiceren donderdag het boekje Wie wil er nog moeder worden? Daarin is hun kritiek uitgewerkt.