AMSTERDAM - Britse zakenlieden zijn te spreken over Schiphol. De luchthaven is door de lezers van het blad Business Traveller gekozen tot beste luchthaven van Europa. De 2006 Business Traveller Awards werden dinsdagavond uitgereikt in Londen.

Business Traveller was eind jaren zeventig het eerste blad dat zijn lezers vroeg om de beste luchthaven en de beste luchtvaartmaatschappij aan te wijzen.

Schiphol won de prijs voor de 23e keer sinds 1980. Als beste luchthaven wereldwijd kwam Changi Airport in Singapore uit de bus; JFK in New York werd bevonden tot beste luchthaven in Noord-Amerika. In de categorie vliegmaatschappijen won British Airways zes awards, waaronder die voor beste vliegmaatschappij.

Comfort

De Britse Awards zijn een van de vele prijzen in de luchtvaartbranche. Eerder dit jaar eindigde Schiphol buiten de top tien in een verkiezing van de luchtvaartgids Skytrax onder ruim zeven miljoen passagiers wereldwijd. De luchthaven van München werd daarin beoordeeld als Europa's beste. In de verkiezing eindigde Schiphol wel op de derde plaats als het gaat om 'comfort' op de luchthaven.

Op Schiphol werd de prijs dan ook nuchter ontvangen. "Het is altijd leuk om een prijs te krijgen", zegt woordvoerder Mirjam Snoerwang. "Maar we krijgen zo veel prijzen. De mening van Britse zakenreizigers is voor ons belangrijk, maar nog belangrijker is de mening van al onze passagiers. Daar passen we ons beleid op aan."

Uiterlijk

Schiphol verwerkte vorig jaar 7,4 miljoen passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk. Snoerwang spreekt het vermoeden uit dat het uiterlijk van Schiphol de Britse zakenreiziger aanspreekt. "Als ik over onze luchthaven loop, denk ik ook: wow!"