EINDHOVEN - Veertien steden 'vieren' zaterdag de internationale niet-winkeldag. Winkelstraten in gemeenten als Amsterdam, Arnhem, Leiden, Rotterdam en Maastricht vormen dan het decor voor ludieke acties. De acties zijn georganiseerd door Omslag, de 'werkplaats voor duurzame ontwikkeling', uit Eindhoven. Omslag begon er in 1995 mee in Nederland.

'Buy Nothing Day' wordt ook gevierd in Australië, België, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Polen, Slovenië, de Verenigde Staten en Zweden. En sinds 2000 ook in Japan.

"De bedoeling van Niet-Winkeldag is simpel en duidelijk: Een oproep aan consumenten in de rijkere delen van de wereld om een dag per jaar niet te gaan winkelen, uit protst tegen de cultuur van 'meer-meer-meer'. De dag vraagt om bezinning over de gevolgen van de Westerse overconsumptie en de gevolgen daarvan voor het milieu en voor de mondiale verschillen tussen rijk en arm in de wereld.De Niet-Winkeldag heeft een sterk symbolisch karakter. In tal van landen zullen actievoerders op vrolijke en opvallende wijze aandacht vragen voor het fenomeen Niet-Winkeldag," aldus de organisatie op hun website.

De niet-winkeldag is tien jaar geleden in Canada ontstaan.