MILAAN - Telecom Italia gaat volledig op de schop. De onderneming scheidt zijn lokale vaste netwerk af van de activiteiten op het gebied van de mobiele telefonie. Dat heeft de directie maandag besloten.

Het concern wil zich concentreren op dienstverlening via breedbandinternet en media-activiteiten in Italië en Europa. Om een nieuwe impuls aan zijn netwerken te geven, heeft Telecom Italia een contract gesloten met 20th Century Fox, onderdeel van Rupert Murdochs News Corp, om speelfilms te kunnen aanbieden.

Groei

De splitsing is een strategische breuk. Vorig jaar werd 20 miljard euro geïnvesteerd om van Telecom Italia een volledig geïntegreerd telecombedrijf te maken. Die samenvoeging leverde weliswaar kostenbesparingen op maar de verwachte omzetgroei is uitgebleven. Uiteindelijk bleef Telecom Italia zitten met een schuld van ongeveer 40 miljard euro.

Waarde

Over het verkopen van de mobiele divisie zijn geen mededelingen gedaan. Er wordt al geruime tijd gespeculeerd op deze desinvestering die Telecom Italia 35 miljard euro zou kunnen opleveren. Ze blijft een optie. Zo staat in het persbericht dat "de directie vervolgens mogelijkheden kan onderzoeken om de hoogste waarde te creëren via verdere initiatieven".