AMSTERDAM - De lonen van jongeren in bepaalde sectoren moeten omhoog en bedrijven moeten streven naar een gelijke beloning van man en vrouw. Dat zegt voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk maandag in Trouw. "Er is niets mis met een wat robuustere looneis, zeker niet voor bepaalde groepen werknemers."

De vakbondsvoorzitter vindt dat jong personeel in winkels en groothandels 'bitter weinig' verdient. "Er is een gevaar dat ze naar andere banen zullen uitwijken nu de arbeidsmarkt krapper wordt."

Volgens werkgeversorganisatie AWVN willen ondernemingen wel iets doen aan het relatief kleine aantal jongeren en vrouwen in bedrijven, maar dan moeten de bonden geen loonsverhoging eisen over de hele linie. Zowel FNV als CNV wil komend jaar een hoger loon voor alle werknemers.

Volgens Van der Kolk doet de vakbeweging veel aan een divers personeelsbeleid. Hij wijst op het tienduizendbanenplan van zijn bond, bedoeld voor allochtone jongeren. Van der Kolk vindt ook dat werkgevers zich meer moeten inspannen voor gelijke beloning van vrouwen en mannen. "Nergens in een cao staat dat vrouwen minder moeten verdienen."