DEN HAAG - Binnen vier jaar moet iedereen in Nederland met een druk op de knop in een nieuw nationaal pensioenregister kunnen zien hoeveel pensioen en aow hij heeft opgebouwd.

De Telegraaf meldt zondag, dat een meerderheid van de Tweede Kamer hier maandag, bij de behandeling van de nieuwe pensioenwet, bij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA) op aan zal dringen.

Optelsom

Volgens PvdA-Kamerlid Staf Depla weten veel mensen niet wat ze aan pensioen hebben staan. "Sommige mensen verzekeren zich onnodig bij", legt hij uit. "Anderen zitten als ze 65 zijn met een gat. Aan die onduidelijkheid moet een einde komen door de Sociale Verzekeringsbank, pensioenfondsen en verzekeraars beter te laten samenwerken. Daarnaast moeten zij voor iedereen een uniek nummer beschikbaar stellen waarmee ze een optelsom van al het opgebouwde pensioen voorgeschoteld krijgen."

Overdragen

Depla wordt gesteund door coalitiepartijen CDA en VVD, meldt de krant. Ook aan alle onduidelijkheid bij overdragen van het pensioen bij het veranderen van baan willen de partijen een eind maken. Een wisseling van werkgever gaat nu gepaard met de keus om het opgebouwde pensioen onder te brengen bij het fonds waar de nieuwe baas zaken mee doet.

Vaak is onduidelijk hoe het ene fonds er ten opzichte van het andere voorstaat. Daarom moet er een duidelijke vergelijkingsmogelijkheid komen.