HELSINKI - De Europese ministers van Financiën tonen zich zeer optimistisch over het economisch herstel in de EU. "Het is nu echt wel duidelijk dat het herstel zich doorzet", aldus minister Gerrit Zalm van Financiën vrijdag na overleg met zijn EU-collega's in Helsinki. "We lopen heel hard in."

Ook diverse buitenlandse collega's van Zalm waren vrijdag optimistisch over de nieuwe groeiramingen van 2,5 procent voor dit jaar, die woensdag door de Europese Commissie werden gepresenteerd.

Tijdens het overleg in Helsinki werd geopperd om de meevallers als gevolg van de economische groei te gebruiken om de begrotingstekorten en staatsschulden verder terug te dringen. Dat is ook vastgelegd in de nieuwe begrotingsregels voor eurolanden.

Risico

Zalm wees daarbij op Duitsland en Italië, die beide kampen met een begrotingstekort van meer dan de EU-limiet van 3 procent van het bruto nationaal product, de totale omvang van de economie in een land. "Het risico bestaat dat zij niet hun hele bezuinigingspakket zullen doorvoeren, omdat er meer geld gaat binnenkomen", aldus Zalm. "Ik heb er echt op gehamerd dat zij dat wel doen."

Duitsland zal naar verwachting dit jaar al onder de limiet van 3 procent uitkomen. Zalm: "Dan is het de kunst om toch het hele pakket aan besparingen overeind te houden." Volgens de minister zijn er nog geen risico's verbonden aan de economische ontwikkelingen. "Je zou je zorgen kunnen maken voor oververhitting, maar zover is het EU-wijd nog niet. Bovendien zijn dat zorgen die je je op zich graag wilt maken."