VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML verwacht geen herstel van de markt tot eind volgend jaar. Daarom wil het bedrijf verder snijden in de kosten. Daarbij kijkt ASML volgens een woordvoerster onder meer naar bonussen voor het personeel.

Bekijk video

Verder wil de onderneming de Nederlandse fabrieken sluiten in de laatste week van dit jaar en de eerste week van het nieuwe jaar.

Volgens vakbonden worden bonussen over 2002 grotendeels geschrapt. Verder wil het bedrijf over 2003 ook de loonstijgingen onder de loep nemen. Het bedrijf en de sociale parters onderhandelen over een reorganisatie die op 15 december zou worden aangekondigd.

Personeel

Het personeel wordt woensdag ingelicht over eerste extra maatregelen om de kosten te drukken. ASML wil geen concrete getallen op tafel leggen. Ook wil de onderneming niets zeggen over hoeveel banen uiteindelijk geschrapt worden door de personeelsstop.

Eerder al sprak topman D. Dunn uit dat hij verwacht dat de afzet in 2003 lager uitvalt. In juli dacht het bedrijf nog dat de markt bezig was aan een herstel.