BRUSSEL - De minimumaccijns op bier en sterke drank moeten 31 procent omhoog, zo heeft de Europese Commissie vrijdag voorgesteld aan de EU-landen.

Het minimumbedrag was sinds 1992 niet meer aangepast aan de inflatie. De voorgestelde verhoging heeft geen effect op de prijzen in Nederland en veel andere landen: de accijns is hier al hoger.

Elf EU-landen moeten de accijns op enkele producten een tikkeltje verhogen. Zo moet Duitsland de accijns op bier met 1 cent per halve liter laten stijgen. Sterkste verhoging is in Cyprus, waar accijns op sterke drank 31 cent omhoog zou moeten. Wijn blijft uitgesloten van de EU-regeling voor accijns.

Teleurgesteld

De Europese producenten van sterke drank zijn teleurgesteld en sterk gekant tegen het voorstel. "Dit plan vergroot het al enorme accijnsverschil met wijn", stelde de organisatie CEPS in Brussel.

Het vraagt de EU-landen het voorstel te verwerpen. De producenten vrezen een toename van illegale drankstokerij met mogelijk gezondheidsschade voor consumenten. Door het voorstel komt het EU-minimum aan accijns per hectoliter op 0,98 euro voor bier, op 59 euro voor dranken als port en sherry en op 720 euro voor sterke dranken.

Europees Commissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) stelt overgangstermijnen voor tot 1 januari 2010. De EU-landen moeten het voorstel nog goedkeuren.