AMSTERDAM - Seksspeeltjes bevatten zeer hoge concentraties schadelijke weekmakers. Het zijn dezelfde giftige stoffen als die in kinderspeelgoed, waarop de Europese Unie in 2005 een verbod heeft afgekondigd.

Dit stelt althans Greenpeace, dat TNO acht verschillende seksspeeltjes zoals dildo's en vibrators heeft laten onderzoeken op de aanwezigheid van ftalaten (weekmakers). Zeven van de acht producten blijken ftalaten te bevatten, variërend van 24 tot 51 procent.

Kinderspeelgoed

Kenmerken van deze stoffen zijn dat ze moeilijk afbreken in het milieu en al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Een van de aangetoonde ftalaten, DEHP, is vorig jaar door de Europese Unie verboden in kinderspeelgoed wegens de schadelijke effecten op jonge kinderen. De speelgoedindustrie heeft daarop alternatieven ontwikkeld.

"Het is ongelofelijk dat zo'n giftige stof nog wel gebruikt mag worden in speelgoed voor volwassenen", stelt Bart van Opzeeland van Greenpeace Nederland. Volgens Van Opzeeland heeft Greenpeace nog niet eerder zulke hoge concentraties aangetroffen in geteste producten.

Voortplanting

Weekmakers worden gebruikt om PVC zacht en buigzaam te maken. Onderzoek bij mens en dier heeft echter aangetoond dat blootstelling aan de stoffen de hormoonhuishouding kan verstoren, lever- en nierafwijkingen kan veroorzaken en schadelijk is voor de voortplanting, aldus Greenpeace. De organisatie pleit voor wetgeving waarin dergelijke schadelijke stoffen worden verboden.

Volgens The 2005 Global Sex Survey van Durex hebben drie miljoen Nederlanders seksspeeltjes in huis en staat 85 procent niet negatief tegen een aankoop. Jaarlijks worden er in Nederland 1 miljoen sekspeeltjes verkocht.