GELEEN - DSM steekt 100 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe fabrieken op zijn industrieterrein Chemelot in Geleen. Het chemieconcern wil de productie van grondstoffen voor onder meer de vezel Dyneema verdubbelen. Dat heeft DSM vrijdag bekendgemaakt.

De vezel Dyneema wordt gebruikt in onder meer zware afmeerkabels voor schepen, allerlei sporttoepassingen, maar ook in snijbestendige kleding tegen terrorisme. Volgens DSM is het plastic draad vijftien keer sterker dan hoogwaardig staal. De fabrieken zullen volgens plan in 2008 draaien.

De investering past binnen het nieuwe vijfjarenplan (Vision 2010) van het concern om zijn positie in hoogwaardige materialen te versterken. De materialen worden onder meer gebruikt in de automobielindustrie, in mobiele telefoons en in computers.

Bezuinigen

DSM was de laatste jaren vooral bezig met bezuinigingen in Geleen. Velen in de regio vreesden voor meer ontslagen. Volgens directeur Frans Pistorius van DSM Nederland bewijst de vrijdag aangekondigde investering echter dat DSM belang hecht aan zijn thuisbasis. "De investeringen betekenen een nieuwe stimulans voor de locatie en voor de economische groei in de regio", aldus Pistorius.