AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen blijven vooralsnog op verlies hangen. Er was woensdagochtend geen echt nieuws dat een negatieve invloed had op de koersen. Meest bepalend was dan ook de negatieve stemming die Wall Street dinsdagavond uitstraalde.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

De verliezen waren wel iets geringer dan bij opening. In Amsterdam viel het verlies mee met een kwart procent of 0,94 punten op 246,70. Frankfurt en Parijs beperkten het verlies tot eentiende procent en Londen herstelde zich naar een kleine winst van 0,2 procent.

Stijgers en dalers

Het beeld op het Damrak was wisselend. Bedrijven als Fortis, Heineken, TPG, Unilever en DSM trokken de kar. In de min stonden vooral de hightechs zoals CMG, Getronics, ASML en Philips. Ook Aegon stond in dit rijtje.

Verscheidene banken zagen hun aandeelkoers dalen. Dat gebeurde onder invloed van een winstwaarschuwing van de Britse bank Abbey National. De bank begon de dag ook met verlies, maar krabbelde al snel op naar een bescheiden winst van 0,6 procent. ING, dat dinsdag bekendmaakte 36 miljoen eigen aandelen te verkopen, verloor 0,6 procent.

France Telecom was in Parijs de grootste stijger met bijna 5 procent. Het Franse telecombedrijf profiteerde van een bericht in Le Figaro. Deze Franse krant meldde dat de regering het bedrijf een lening zal verstrekken, waardoor de noodzaak voor een kostbare claimemissie voorlopig wegvalt. De aandelen van Deutsche Telekom deden het aanzienlijk minder goed, met min 2 procent.

Euro

De euro noteerde 0,9910 dollar, iets lager dan de slotstand van ,9925 van dinsdag. Ten opzichte van het Britse pond steeg de Europese munt van 0,6375 naar 0,6395.