ZOETERMEER - Nederlandse bloembollen kunnen de komende jaren makkelijker naar Japan worden uitgevoerd. Ze hoeven na inspectie in Nederland niet langer opnieuw te worden gekeurd in Japan. Dat heeft voorzitter J. van der Veen van het Productschap Tuinbouw gemeld na onderhandelingen met Japanners de afgelopen dagen.

"Een belangrijke vooruitgang", oordeelt Van der Veen. Japan is na de VS de belangrijkste exportmarkt voor bloembollen. De afgelopen twee seizoenen kwam de export uit op 200 miljoen gulden, vooral voor tulpen en leliebollen. Van der Veen verwacht nu vooral meer export van bollen voor dahlia's, begonia's en alliums.

De onderhandelaars van Nederland en Japan bereikten echter minder succes voor andere tuinbouwproducten. Nederlandse bloemen en groenten worden nog steeds afgekeurd als er een beestje in wordt gevonden, ook als het insect volop in Japan zelf voorkomt. De Japanse regering heeft nu alleen toegezegd begin 2002 een degelatie naar Nederland te sturen, die uiteindelijk moet beoordelen hoeveel insecten toelaatbaar zijn.

Japan heeft wel toegezegd te bekijken of Nederlandse appels en peren ingevoerd mogen worden. Op dit moment is import daarvan niet toegestaan. Van der Veen verwacht dat het nog wel een tijdje zal duren voordat de Japanners hun tanden zetten in Nederlandse appels en peren. Ook in gesprekken over export van pootaardappelen zit muurvast.