ZEIST - Door de economische teruggang houden flink meer werkgevers de hand op de knip wat betreft telefoonvergoedingen, kinderopvang en lease-auto's. Van de bedrijven bezuinigt 62 procent op secundaire arbeidsvoorwaarden. In januari was dit nog 12 procent.

Dat heeft het adviesbureau de Hay Group woensdag bekendgemaakt, na onderzoek bij 230 ondernemingen met gezamenlijk meer dan 350.000 werknemers. Bijvoorbeeld voor telefoonkosten stelt nu 28 procent van de ondernemers een maximum in voor de vergoeding van mobiele telefoons. Vorig jaar was dat nog 16 procent.

Werkgevers proberen verder de kosten van regelingen voor kinderopvang te beheersen. Bijna driekwart van de ondernemingen stelt nu duidelijke voorwaarden, tegen 59 procent vorig jaar. Voorwaarden zijn onder meer een minimumaantal contracturen of een minimumaantal dienstjaren.

Werkgevers zijn ook niet zo scheutig meer met variabele beloningen, zoals bonussen en winstdeling. Gemiddeld krijgt een werknemer op CAO-niveau dit jaar 200 euro minder aan bonussen, terwijl zijn directeur het met 2000 euro minder moet stellen. De onderzoekers hadden eigenlijk een nog grotere daling verwacht, gezien achterblijvende bedrijfsresultaten.