ZOETERMEER - Vanaf volgend jaar wordt het duurder om een beroep te doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bijdrage van huizenkopers stijgt met ingang van 1 januari van 0,28 naar 0,40 procent van de hypotheeksom.

Dat maakte directeur Karel Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de garanties verstrekt, donderdag bekend.

Volgens Schiffer zijn huizenkopers, die de premie van de NHG meefinancieren, door de stijging gemiddeld 1 euro per maand meer kwijt. "Het is een forse verhoging, maar per saldo blijven de effecten voor kopers zeer beperkt."

Reden voor de stijging is de toename van het aantal gedwongen verkopen van woningen en de stijging van het aantal kopers dat gebruik maakt van de NHG.

Garant

Door bijvoorbeeld echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kan het voorkomen dat een koper zijn woning gedwongen moet verkopen omdat hij of zij de hypotheek niet langer kan opbrengen. De NHG staat er in zo'n geval voor garant dat de hypotheekverstrekker toch de hypotheeksom terugkrijgt. Die kosten zijn voor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen niet meer op te brengen, waardoor de premie omhoog moet.

Naast de 'onvoorziene omstandigheden' komt het volgens Schiffer steeds vaker voor dat kopers hun huis moeten verkopen omdat ze niet met hun geld kunnen omgaan. "Mensen verbrassen hun geld, nemen extra leningen om een tweede auto of vakantie te kunnen betalen, en uiteindelijk kunnen ze hun hypotheek niet meer ophoesten."

Stijgen

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de NHG, stijgt elk jaar aanzienlijk. In 2004 waren dat ongeveer 90.000 kopers, het jaar daarna ongeveer 110.000, en voor 2006 schat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen het aantal kopers met een NHG op 130.000.

Schiffer benadrukt dat de premie kan worden bijgesteld, als de situatie verandert.