ARLINGTON - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways gaat nog eens 2500 banen schrappen en vraagt het personeel dat mag blijven om een loonoffer. Met de plannen, die dinsdag zijn aangekondigd, wil de onderneming een einde maken aan de surseance waarin ze sinds oktober verkeert.

US Airways telt momenteel 35.000 werknemers. Sinds de verlening van uitstel van betaling zijn al 2500 banen verdwenen. De directie hoopt dat de nieuwe ontslagen van tijdelijke aard zijn.

Als alles volgens plan verloopt, moet de surseance maart volgend jaar zijn opgeheven. De op zeven na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten kwam in acute financiële nood door grote verliezen. Die waren het gevolg van de algehele malaise die de Amerikaanse luchtvaart sinds twee jaar in de greep houdt.

De problemen werden groter na de terreuraanslagen op 11 september 2001, waarna Amerikanen bevreesd waren voor meer aanslagen en vliegtuigen meden. United Airlines vecht daardoor eveneens tegen een faillissement.

US Airways wil vasthouden aan de huidige vloot van 279 vliegtuigen. Vakbonden moeten dan wel instemmen met de voorgestelde kostenbesparingen.