BRUSSEL - Bedorven vlees uit Beieren is geleverd aan Nederland en zeven andere EU-landen. Een woordvoerder van Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) heeft dat woensdag gezegd.

Controleurs hadden vrijdag in de Duitse deelstaat Beieren 90 ton oud vlees aangetroffen. De handelaar had gefraudeerd met de houdbaarheidsdatum van het vlees. De producten waren vooral bestemd voor shoarmazaken en Aziatische restaurants.

Onderzoek van de boekhouding heeft transporten naar Nederland aan het licht gebracht. Daarnaast is vleesvervoer ontdekt naar Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, België, Luxemburg en Italië.

De Europese Commissie heeft de inspectiediensten van de betrokken landen gewaarschuwd.

VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) kon donderdag nog niet aangeven of het vlees al is getraceerd, maar de VWA-zegsman verwacht dat later deze week wel te kunnen. "Er is een heel klein deel van de bewuste partij in ons land terechtgekomen. Het gaat overigens om een kwaliteitsprobleem en niet om een veiligheidsprobleem, maar we zitten erbovenop."

Zelfmoord

De vleeshandelaar heeft woensdag zelfmoord gepleegd, aldus de politie van München. De 74-jarige man zou volgens de politie niet bestand zijn geweest tegen de aanklachten en de mediadruk. Hij had nog geen verklaring afgelegd en zou ook geen afscheidsbrief hebben achtergelaten.

De politie van München heeft overigens nog eens 60 ton bedorven vlees en 40 ton bedorven groenten in een bedrijf van de handelaar gevonden.