AMSTERDAM - Het gaat goed met de Nederlandse economie en het zal in de toekomst alleen nog maar beter gaan. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA) woensdag gezegd.

Na een aantal 'magere jaren' zijn betere tijden aangebroken, stelt de minister. Volgens De Geus is de lange periode van laagconjunctuur, de langste in vijftig jaar, achter de rug. Zo zou de werkgelegenheid volgend jaar met 240 duizend banen stijgen. "Het aanvankelijke werkgelegenheidsverlies wordt daarmee meer dan ongedaan gemaakt."

Uit werkloosheidscijfers blijkt volgens de minister ook dat het beter gaat met de economie. Hij verwacht dat volgend jaar sprake zal zijn van een daling van de werkloosheid tussen de 2 en de 4,5 procent. Bovendien daalt het aantal arbeidsongeschikten steeds sterker, verwacht De Geus. "Het structureel hoge uitkeringsniveau van de Nederlandse verzorgingsstaat lijken we definitief achter ons te laten."

Taboes

De minister is desondanks kritisch. Hij waarschuwt voor taboes op de arbeidsmarkt. Zo zouden buitenlandse werknemers een gevaar op de arbeidsmarkt vormen. "Ik zeg: gooi open die grenzen." Ook waarschuwt De Geus voor het taboe dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd minder waard zouden zijn.

De Geus deed zijn uitspraken woensdag in Voorburg tijdens een perspresentatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.