BRUSSEL - Het telecombedrijf KPN is bij de Belgische sectorgenoot Belgacom in beeld als toekomstige partner. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd woensdag. KPN ontkent met Belgacom in gesprek te zijn over een fusie.

"Ik heb hier de laatste tijd geen Belgen gezien", reageerde een woordvoerder van KPN op de berichtgeving. Hij voegde daaraan toe dat iedereen die met KPN wil praten welkom is. Belgacom wilde niet reageren.

De Belgische premier Guy Verhofstadt zei tegen De Tijd dat de Belgische regering Belgacom heeft aangespoord op zoek te gaan naar een partner.

Schuldpositie

"De regering heeft de opdracht gegeven aan de Belgacom-top blijvend te zoeken naar marktopportuniteiten, om de goede schuldpositie om te zetten in structurele participaties", verklaarde Verhofstadt van de Belgische partij VLD. De premier reageerde daarmee op aanhoudende geruchten over contacten tussen Belgacom en KPN.

Bronnen hebben tegen De Tijd verklaard dat Belgacom naar de regering is gestapt met het KPN-dossier. Daarbij kreeg de regering de vraag of ze bereid is haar belang in Belgacom verder af te bouwen. Volgens de Belgacom-top dringt KPN aan op de verdere privatisering van het Belgische telecombedrijf, schrijft De Tijd.

Omdat een verdere privatisering van Belgacom gevoelig zou liggen bij de socialistische coalitiepartner van de VLD lijkt de zaak pas bij de regeringsvorming in 2007 geregeld te worden, aldus De Tijd.

Toenadering

Belgacom en KPN zouden al eerder toenadering tot elkaar hebben gezocht. Vijf jaar geleden zouden vergevorderde fusiebesprekingen tussen de twee spaak zijn gelopen.

De Belgische staat is met een belang van 50 procent de grootste aandeelhouder van Belgacom, dat op de beurs bijna 10 miljard euro waard is.