AMSTERDAM - Mannelijke personeelsmanagers krijgen gemiddeld ruim 21 procent meer betaald dan hun vrouwelijke collega's. Dit verschil in salaris geldt in mindere mate voor andere functies. Vrouwelijke accountmanagers en boekhouders krijgen respectievelijk 7,4 procent en 9 procent minder betaald dan mannelijke collega's met dezelfde functie. Dat blijkt uit de Beloningsindex 2006, schrijft Trouw woensdag

Het onderzoek wordt jaarlijks verricht door loonstrookverwerker ADP en Mercer Human Resource Consulting. Mercer-woordvoerder Peter-Paul Kamerbeek zegt in de krant dat het verschil in betaling geen bewust beleid of opzet is. Ook eventuele verschillen in opleiding of loopbaan zouden het salarisverschil niet verklaren. Mannen verrichten volgens Kamerbeek geen zwaarder werk in het personeelsmanagement.

De salarissen van vrouwen gingen het afgelopen jaar met hetzelfde percentage omhoog als van de mannen, 'maar na vijf jaar zie je het gat groeien', zegt Kamerbeek. Een mogelijke verklaring is volgens hem dat vrouwen anders onderhandelen. "Ze kijken anders tegen geld aan, de inhoud van het werk en de collega"s die om hen heen zitten, tellen meer dan wat het betaalt."

Uit de monitor komt volgens het ochtendblad ook naar voren dat de lonen het afgelopen jaar meer gestegen zijn dan verwacht, gemiddeld met 3,8 procent.