SAN FRANCISCO - Intel schrapt tot halverwege volgend jaar 10.500 arbeidsplaatsen. De grootste chipfabrikant ter wereld wil daarmee zijn concurrentiepositie verbeteren. Intel verliest de laatste tijd marktaandeel aan zijn belangrijkste concurrent Advanced Micro Devices (AMD).

Het doel is om een efficiëntere organisatie te worden, zei Intel-bestuursvoorzitter Paul Otellini. Dat stelt de chipfabrikant in staat om beter op de veranderende markt te reageren. De kostenbesparing bedraagt dit jaar 1 miljard dollar, 2 miljard dollar volgend jaar en 3 miljard dollar in 2008.

Intel verwacht dat het reduceren van ongeveer 10 procent van zijn personeelsbestand ongeveer 200 miljoen dollar gaat kosten. De Amerikaanse onderneming wil verder met ongeveer 92.000 werknemers.

Verkopen

Niet alleen door gedwongen ontslag moet het aantal werknemers dalen. Ook door onderdelen te verkopen, verwacht Intel personeel kwijt te raken.

Het totaal van 10.500 banen komt overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. De duizend managers die Intel in juli de wacht had aangezegd en de werknemers van twee verkochte bedrijfsonderdelen zijn bij dat aantal inbegrepen.

Laag niveau

Het aandeel van Intel op de wereldwijde chipmarkt kwam in het tweede kwartaal op een bijzonder laag niveau terecht. Het kromp van 13,2 procent in het eerste kwartaal tot 11,4 procent in het tweede. Dit was het laagste marktaandeel van Intel in de afgelopen vier jaar.

Vooral AMD snoept marktaandeel van Intel af. Deze chipfabrikant heeft een prijzenslag ontketend voor chips in computers. Om bij te blijven, heeft Intel vervolgens ook de prijzen verlaagd, wat inteerde op de resultaten van het concern. Hoewel AMD vooruitgang boekt, blijft het een relatief kleine speler. Wereldwijd draaien de meeste computers nog steeds op chips van Intel.