STRAATSBURG - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat regels uitwerken voor ziektekostenverzekeraars en patiënten die in andere lidstaten wachtlijsten willen omzeilen of tijdens een vakantie naar de dokter moeten. Daarmee komt de EU tegemoet aan de toenemende onduidelijkheid over grensoverschrijdende behandelingen.

Voorop zal staan dat een patiënt zich in een ander land alleen mag laten behandelen voor zaken die ook in de eigen lidstaat worden vergoed, om bijvoorbeeld 'euthanasieshopping' van buitenlandse terminaal zieken in Nederland tegen te gaan. Dat heeft Europees Commissaris Markos Kyprianou (gezondheid en consumentenzaken) dinsdag aangekondigd in Straatsburg.

Ongeveer 1 procent van alle ruim 450 miljoen EU-burgers laat zich in andere lidstaten helpen door artsen. In grensregio's ligt dit percentage vaak veel hoger. Er bestaat echter veel onduidelijkheid of een verzekeraar de kosten voor zo'n grensoverschrijdende ingreep wel dekt. Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorig jaar nog dat dit in het kader van de EU-binnenmarkt wel moet.

Regels

Kyprianou wil nu in overleg met de lidstaten, verzekeraars en ziekenhuizen concrete en duidelijke regels uitwerken voor patiënten, waardoor iedereen weet waar hij of zij aan toe is bij een behandeling in het buitenland. Ook wil hij duidelijkheid verschaffen over het recht om te klagen en welke gezondheidsinstantie toezicht heeft bij de behandeling van buitenlandse patiënten.

De Cypriotische Eurocommissaris zei nadrukkelijk geen harmonisatie of gelijkschakeling van de gezondheidssystemen in de EU na te streven. "We willen gewoon de wettelijke problemen die er nu kunnen zijn uit de weg helpen", aldus Kyprianou. Ook wil hij een helder kader verschaffen voor artsen die bijvoorbeeld op tijdelijke basis in een andere EU-lidstaat behandelingen uitvoeren en de uitwisseling van informatie over nieuwe behandelwijzen.