AMSTERDAM - Het supermarktconcern Laurus is dinsdag gedumpt door beleggers. In de loop van de handel bereikte de koers van het aandeel het diepste punt ooit. Het aandeel noteerde op het dieptepunt 1,73 euro, een daling van ongeveer 16 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag. Later herstelde het fonds enigszins om uiteindelijk met een verlies van 7,25 procent op 1,92 euro te sluiten bij hoge volumes. Maandag verloor het fonds ook al ruim 6 procent.

Laurus kreeg de afgelopen dagen veel afwaarderingen te verwerken. Die hadden vooral te maken met de aankondiging, vorige week vrijdag bij de halfjaarcijfers, dat het bedrijf in het vierde kwartaal niet kan voldoen aan bankeisen over het aflossen van schulden. Verder stapte vorige week dinsdag topman Harry Bruijniks op. Hij was het niet eens met de richting die Laurus op wil met de supermarktketen Super de Boer.

Dinsdag meldde ook de Franse zakenbank Cheuvreux dat het Laurus op zijn verkooplijst had gezet. De zakenbank stelde verder het koersdoel drastisch naar beneden bij tot 1,55 euro. Cheuvreux sprak verder de verwachting uit dat Laurus te kampen kan krijgen met een negatief eigen vermogen.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, sloot op een stand van 471,74 punten, een verlies van 1,84 punten (0,4 procent). De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, noteerde 588,31 punten, een verlies van 3,90 punten (0,7 procent). De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden dalingen van tussen de 0,1 en 0,6 procent.

Getronics

Getronics was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,65 procent op 5,50 euro. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde de kredietwaardigheid van van de automatiseerder. S&P voorziet onzekerheden en lagere winstmarges op de markten waarop het bedrijf actief is.

Kabelproducent Draka presenteerde zijn resultaten over het eerste halfjaar. Het bedrijf kwam met een nettowinst van 17,1 miljoen euro en een omzet van 1,2 miljard. De resultaten kwamen net iets boven de ramingen van analisten uit. Draka profiteerde hoofdzakelijk van de gestegen vraag naar kabels, met name uit China. Het lokaal genoteerde fonds veranderde met een verlies van 0,7 procent op 14,76 euro.

Antonov

Een ander lokaal fonds, ontwerper van versnellingsbakken Antonov, won bijna 15 procent op 70 cent. Het bedrijf maakte bekend dat er voor 4 miljoen euro kredietfaciliteiten getroffen zijn om zeker tot 2008 verder te kunnen met de bedrijfsactiviteiten.

De euro noteerde dinsdag 1,2810 dollar tegen 1,2865 dollar aan het einde van de handel maandag.