BERLIJN - Duitsland zal voor dit jaar al aan de begrotingsvoorwaarden van de eurozone voldoen met een verwacht begrotingstekort van 2,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat is een jaar eerder dan werd verwacht, aldus de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück dinsdag.

De bewindsman zei dit in aanloop naar de besprekingen over de begroting voor volgend jaar in het Duitse parlement. Berlijn overschrijdt al sinds 2001 elk jaar de limiet van 3 procent, zoals wordt voorgeschreven door het Europese stabiliteitspact. Dankzij een aantrekkende economie en hogere belastinginkomsten komt het tekort dit jaar lager uit. In de eerste helft van dit jaar bedroeg het tekort 2,5 procent.

Eerder ging de Duitse regering ervan uit dat het tekort pas volgend jaar aan de Europese regels zou voldoen. Voor dit jaar werd gerekend op 3,1 procent. Steinbrück waarschuwde onlangs nog wel dat de Duitse overheidsfinanciën zorgwekkend zijn wegens de staatsschuld van 1500 miljard euro en de 40 miljard euro rente die daarover moet worden betaald.