AMSTELVEEN - De lonen zijn dit jaar meer gestegen dan verwacht. De stijging kwam gemiddeld uit op 3,8 procent, terwijl 2 procent was voorspeld. De toename liep op van 3,6 procent voor een operationeel medewerker tot 4,1 procent op directieniveau.

Dat blijkt dinsdag uit de Beloningsindex 2006, een jaarlijks uitgevoerd onderzoek van ADP Nederland en Mercer Human Resource Consulting.

Aan het onderzoek naar salarisverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in Nederland deden meer dan 350 organisaties mee. De deelnemende organisaties verwachten voor volgend jaar een stijging van 2,6 procent. Uit het onderzoek blijkt dat de sectoren handel en financiële dienstverlening het sterkst groeiden, met meer dan 4 procent.

Schoonmaker

Volgens een steekproef in het onderzoek krijgt een directeur het meest betaald (110.200 euro), een schoonmaker het minst (23.200 euro). Volgens het onderzoek blijft er verschil tussen de beloning van mannen en vrouwen in dezelfde functie. Zo krijgt een mannelijke accountmanager 7,4 procent meer betaald dan een vrouw, een boekhouder 9 procent en een P&O manager 21,4 procent. Wel stijgt de beloning van vrouwen en mannen met hetzelfde percentage.