AMSTERDAM - De kabelproducent Draka heeft het eerste halfjaar geprofiteerd van de gestegen vraag naar kabels, vooral uit China. De onderneming uit Amsterdam zag zich wel geconfronteerd met een stijgende prijs van grondstoffen als koper.

De onderneming maakte dinsdag bekend over de eerste zes maanden van 2006 een winst te hebben behaald van 17,1 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 1 miljoen euro. Dit resultaat is exclusief incidentele lasten, zoals een afschrijving op een Finse dochter. Draka stopt met dit onderdeel.

Als deze lasten wel worden meegenomen, komt de winst uit op 12,1 miljoen euro tegenover 16,4 miljoen euro vorig jaar. De omzet bedroeg 1,2 miljard euro vergeleken met 898 miljoen euro in 2005.

Maatregelen

De grondstoffenprijzen ziet Draka als de grootste uitdaging. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om deze kosten sneller te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat lukt aardig, aldus Draka. Daardoor zijn de negatieve effecten van onder meer duurder koper op het resultaat beperkt gebleven.

Het zorgenkindje Draka Comteq, dat kabels levert aan de telecommunicatiesector, boekte een bescheiden bedrijfsresultaat van 1,5 miljoen euro. Vorig jaar moest dit onderdeel nog een verlies in de boeken schrijven. De vraag naar glasvezelkabels zat in de lift, maar kabels gemaakt van koper waren minder gewild.

Om de divisie winstgevend te maken, schrapt Draka 330 banen. Dat levert vanaf 2008 jaarlijks een kostenbesparing op van 12 miljoen euro.

Niveau

Draka Cableteq, dat onder meer levert aan de auto- en vliegtuigindustrie, zag de marktomstandigheden in Europa verbeteren. Daar kwam bij dat de vraag uit de Verenigde Staten en opkomende landen op een goed niveau bleef. Het bedrijfsresultaat steeg 29,2 procent tot 45,1 miljoen euro.

Draka verwacht over de tweede helft van dit jaar een nettowinst te boeken die ten minste gelijk is aan die van het eerste halfjaar. De vraag zal 4 tot 5 procent groeien en de grondstoffenprijzen blijven "volatiel", aldus de Amsterdamse onderneming.