AMSTERDAM - De voormalige voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Bas Vos, wordt voorgedragen als de nieuwe directeur van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Edwin van der Heiden wordt waarschijnlijk commercieel adjunct-directeur. Hij is oprichter van Haagsche City Tax. Dat meldt bewindvoerder Pim Küh dinsdag.

Woensdag stemmen de bij TCA aangesloten chauffeurs over de voorgestelde directie. Küh stelt dan ook de Raad van Commissarissen voor. Tevens doet hij een voorstel voor de structuur van het stichtingsbestuur. De chauffeurs mogen zelf kandidaten voordragen, waar vervolgens schriftelijk op kan worden gestemd. Uiterlijk begin volgende maand moet het stichtingsbestuur geïnstalleerd worden.

Vos en Van der Heiden zijn geen onbekenden in de taxiwereld en zijn volgens Küh geknipt voor de directie van de taxicentrale. Vos (67) was tot 1 augustus voorzitter van de LHV, maar was in het verleden ook zo'n vijf jaar lang taxichauffeur. Daarna was hij onder meer directievoorzitter van de Hema en vice-voorzitter bij Unigro.

Opvolgen

Van der Heiden (42) was taxichauffeur in Den Haag. Hij is nu werkzaam voor een branchevereniging en begeleidt taxibedrijven. Het is volgens Küh de bedoeling dat hij over ongeveer een jaar Vos opvolgt als directeur. "Ik ga voor een open structuur, waarbij ik kwaliteit koppel aan een absoluut eerlijke werkverdeling", aldus Van der Heiden dinsdag.

In juli bepaalde het Amsterdamse gerechtshof dat het bestuur van TCA moest opstappen wegens het voeren van wanbeleid. Een groep van 229 taxichauffeurs had het ontslag van de directie geëist. Bij TCA zijn ongeveer tweeduizend chauffeurs aangesloten.