NOORDWIJK - Geen files, veel kortere reistijden en geen gedoe met in- en uitchecken op luchthavens. Dat zijn de belangrijkste voordelen van een nieuwe lijndienst met helikopters op de lijn Amsterdam-Brussel, die volgend jaar beschikbaar komt voor de reiziger. Connexxion en Helinet hebben dat maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een symposium in Noordwijk.

Helinet is al ruim drie jaar bezig met het opzetten van een netwerk voor helikopterdiensten in Nederland. Connexxion is vooral bekend van het openbaar vervoer met bussen, trams, taxi's en veerboten. De onderneming vierde maandag bij de Space Expo in Noordwijk het 125-jarig jubileum.

Miljoenen

Het opzetten van de helikopterdienst vergt een miljoeneninvestering. De bedrijven noemen geen exacte bedragen en deden geen mededelingen over de verdeling van de kosten. Helinet heeft al plannen voor een reeks andere lijndiensten, die deel moeten gaan uitmaken van een West-Europees netwerk.

Vergunningen

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste vlucht tussen Amsterdam en Brussel plaatsheeft. "Nog niet alle vergunningen zijn rond, maar het ziet er goed uit", aldus directeur Aernoud Dekker van Helinet. "Het gaat om een gecompliceerd proces, waarbij een stelsel van tientallen overheden en instanties betrokken is. We zijn blij met Connexxion als partner. Een groot bedrijf met veel expertise en durf om te investeren in nieuwe vormen van openbaar vervoer."

Helinet en Connexxion voorzien geen grote problemen meer met de vergunningverlening. "Tot nog toe werkt iedereen goed mee", zegt Dekker. "Het kan eigenlijk alleen nog mis gaan als er opeens een internationale wet zou komen die helikoptervluchten verbiedt, en de kans daarop lijkt me erg klein."

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) liet weten dat de bedrijven de benodigde vliegvergunning nog niet hebben aangevraagd. "Als de aanvraag binnen is, duurt de behandeling een paar maanden."

Voorverkoop

De bedrijven zijn optimistisch gestemd over de haalbaarheid van 2007 voor de eerste vluchten. Tegelijkertijd met de presentatie van hun helikopterdienst begonnen Connexxion en Helinet alvast met de voorverkoop van tickets. Klanten kunnen hun kaartje via internet aanschaffen en meteen uitprinten. Dat levert weer extra tijdwinst op. Reizigers kunnen kiezen voor allerlei trajecten, want er komen ook halteplaatsen in Den Haag, Rotterdam en Antwerpen.

Zakenreizigers

De ondernemingen denken dat de nieuwe helidienst vooral interessant is voor zakenreizigers. De tarieven zouden concurrerend zijn met de gewone taxidiensten. Het vervoer van en naar de vaak op bedrijventerreinen langs snelwegen gelegen helihavens wordt verzorgd door taxi's van Connexxion. De taxikosten zijn al meegenomen in de ticketprijs voor de helikoptervlucht. De vanafprijs voor een enkeltje Amsterdam - Rotterdam bedraagt 160 euro.

Connexxion en Helinet verwachten dat een groot aantal tickets in november al zal zijn verkocht via bedrijfscontracten. In eerste instantie gaat de combinatie vliegen met zes tot acht helikopters, die per stuk plaats bieden aan maximaal zes passagiers. Er wordt vooralsnog alleen gevlogen tijdens daglicht. In de avonduren en 's nachts staan de helikopters aan de grond.

Milieuvriendelijk

Helinet gaat naar eigen zeggen gebruikmaken van moderne, zeer stille, veilige en relatief milieuvriendelijke helikopters. "De afgelopen jaren is veel gebeurd op het gebied van ontwikkeling van energiezuiniger en geluidsarmere toestellen", aldus Helinet op www.helinet.nl.

"Helikopters die gebruikt worden voor niet-militaire doeleinden hebben de afgelopen twee decennia een grote evolutie op het gebied van geluidsreductie gemaakt. Het zijn al lang niet meer de herrieapparaten die bekend zijn van vele films en televisieseries over de Vietnamoorlog."