ENSCHEDE - Premier Jan Peter Balkenende wil dat parttimers die meer uren gaan werken financieel extra beloond worden. Wie een kleine deeltijdbaan verruilt voor een grotere, zou volgens hem eenmalig recht moeten hebben op een participatie-premie.

Dat zei Balkenende maandag in Enschede op de Universiteit Twente, waar hij bij de opening van het academische jaar een toespraak hield over onder meer vergrijzing en het belang van arbeidsparticipatie.

Vergrijzing

De premier riep politieke partijen en sociale partners op na te denken over zo'n participatie-premie. Hij toonde zich tevreden over de hoofdlijnen van het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) die vorige week haar middellange termijnadvies afrondde, een advies aan het volgende kabinet. Daarin staat ook centraal dat zoveel mogelijk mensen aan de slag moeten om de vergrijzing het hoofd te bieden.

In zijn toespraak waarschuwde Balkenende maandag wel dat de vergrijzing niet steeds als een groot probleem bestempeld mag worden. Oud worden krijgt in Nederland op die manier te veel een negatieve klank, vindt de premier.