BRUSSEL - Europeanen kunnen hun spaargeld mogelijk niet meer in Azië, de Bahama's of Canada verstoppen om Europese belastingdiensten te ontwijken. Europees Commissaris Laszlo Kovacs (Belasting) wil belastingakkoorden met een hele reeks landen met belangrijke financiële centra. Zijn woordvoerster heeft dat maandag bevestigd.

De EU-commissaris denkt aan landen als Singapore, Hongkong, Macao en Bahrein, maar ook aan Japan en Canada. Kovacs vraagt de EU-landen te kiezen met welke staten hij de eerste verkennende gesprekken moet voeren.

De Europese Unie heeft al dergelijke spaargeldakkoorden met tien EU-grenslanden, zoals Zwitserland, Monaco en Liechtenstein. De landen zijn sinds 2005 verplicht om de spaartegoeden van Europeanen te belasten en de inkomsten af te staan aan de EU-landen. De akkoorden zijn afgesloten door toenmalig Europees Commissarius Frits Bolkestein.

Brussel kan nog niet zeggen of de akkoorden goed werken. "We hebben alleen cijfers over het eerste halfjaar van 2005. Een oordeel is dus erg prematuur", zei de woordvoerster van Kovacs.

Zwitserse banken meldden echter al snel na de invoering gaten te hebben gevonden in de Europese spaarrichtlijn. Ze bieden spaarders alternatieven voor een spaarrekening, waardoor ze toch een bankgeheim behouden en geen vermogensbelasting hoeven te betalen.

In april meldde Zwitserland zelf dat het 86 miljoen euro aan spaarbelasting had geïnd voor de Europese Unie. Het Alpenland mag daarvan een kwart zelf houden. De opbrengst lijkt fors minder dan verwacht. Nederland verwachtte over 2006 al zo'n 70 miljoen euro extra inkomsten door de Europese richtlijn over spaargeld, aldus het ministerie van Financiën in 2004.