DEN HAAG - Verzekeraar Aegon brengt tientallen miljarden aan beleggingen onder in een nieuw vehikel. Door uiteenlopende beleggingscategorieën gezamenlijk te beheren, kan het verzekeringsconcern goedkoper werken.

Na intensief overleg met de financiële autoriteiten is besloten om de nieuwe beleggingsconstructie in Nederland te vestigen en niet in het buitenland, zoals eerder de bedoeling was.

"Na gesprekken met het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat we het platform juridisch in Nederland kunnen houden", aldus een woordvoerder van Aegon maandag. De verzekeraar heeft vergevorderde plannen gehad om de beleggingsconstructie te vestigen in Ierland, dat net als Luxemburg een fiscaal vriendelijk regime hanteert.

Akkoord

In samenwerking met Financiën heeft Aegon bereikt dat fiscale autoriteiten in het buitenland akkoord gaan met de nieuwe aanpak.

Zij moeten goed inzicht krijgen in de beleggingen die in de omvangrijke beleggingspot worden gestopt, omdat voor verschillende beleggingen diverse belastingregimes gelden. Het ministerie van Financiën helpt bij het verduidelijken van deze constructie aan buitenlandse autoriteiten, zodat Nederlandse beleggingsinstellingen kunnen blijven profiteren van belastingverdragen.

Constructie

Aegon zal in de constructie geld onderbrengen van particulieren, institutionele beleggers en van het concern zelf. Concreet betekent dit dat de beleggingshypotheek van een inwoner van Groningen via dezelfde constructie wordt beheerd als de inbreng van een groot pensioenfonds. In totaal stopt Aegon 40 miljard euro in het fiscaal vehikel, dat in het derde kwartaal van 2007 gereed moet zijn.

Daarbij gaat het voornamelijk om beleggingen voor de Nederlandse markt. Aegon bekijkt momenteel al of het bedrag kan worden verhoogd met voornamelijk de inleg van pensioenbeheerders in Europa.

Vermogen

Aegon tuigt het beleggingsplatform op in samenwerking met Citigroup. Een deel van de technische werkzaamheden voor de zogenoemde asset pool verhuist daarbij naar Groot-Brittannië. Maar het vermogen en het beheer daarvan blijven in Nederland.